Vrei sa inchiriezi un imobil?

SFATURI PENTRU LOCATOR:

Inchirierea unei locuinte se poate dovedi a fi un proces meticulos, complicat si mai greoi decat ati crede. Ca si in procesul de vanzare, incheierea unei tranzactii imobiliare pe cont propriu fara ajutorul unui profesionist, poate suna atractiv deoarece se evita achitarea unui comision. Comision care astazi pe piata imobiliara inca este privit de multi ca si o pierdere, nu un castig. Dar daca analizati mai bine, ajutorul unui Broker profesionist se poate dovedi cea mai buna varianta in a inchiria rapid si eficient economisind timp si bani, deoarece acesta detine o baza de date atat pentru persoane fizice cat si pentru companii, care cu o anumita frecventa solicita diferite tipuri de proprietati inspre inchiriere cat si referinte (informatii referitoare la calitatea si seriozitatea proprietarilor).

Pasul 1. Bugetul

Cu totii ne dorim sa inchiriem propria locuinta la pretul cel mai avantajos, dar de multe ori in lipsa unei evaluari corecte ne trezim cu un pret supraevaluat, cu proprietatea goala de aproape 1 an sau chiar si mai mult si cu o mare pierdere de timp si bani. Chiar si pentru inchirierea unei proprietati mici sau mari, este nevoie de un profesionist imobiliar, deoarece acesta detine experienta necesara in a exprima o evaluare cat mai reala si corecta optimizand in acest sens timpul si pierderea de bani.

Daca aveti un pret corect, veti avea chiriasi de calitate si totodata veti beneficia de un contract de durata. Acolo unde pretul este complet supraevaluat, exista riscul sa aveti un aflux mare de chiriasi care vor pleca cu o anumita frecventa, si veti fi intr-o continua cautare sa inchiriati, inregistrand mai multe pierderi decat venituri.

Pasul 2. Alegerea Brokerului Imobiliar

Nu abilitatiile de a comunica sau a negocia pretul chiriei, lipsesc unui locator, ci timpul efectiv de a raspunde la zeci sau sute de apeluri telefonice in diferite ore ale zilei, cat si deplasariile pentru vizionarea imobilului, care se pot dovedi extreme de deranjante, impiedicandu-va sa va desfasurati activitatiile cotidiane in liniste. De aceea este important sa apelati la serviciile unui profesionist imobiliar, deoarece meseria de broker imobiliar prevede relationarea cu potentiali clienti si cu siguranta poate veni in sprijinul dumneavoastra cu intentia de a va usura munca si a nu va expune unui stres major. Obiectivul profesionistului putem spune, ca este comun cu cel al dumneavoastra si cand vine vorba de obiectiv nu ne referim doar in a inchirierea cat mai repede pentru a incasa un comision, ci in a inchiria cu calitate, pe o perioada cat mai lunga astfel incat cu totii sa fim multumiti ( proprietar, chiriasi si profesionistul imobiliar) astfel dand nastere unei relatii de partenariat bazata pe incredere, respect si castig reciproc (win – win – win ).

Pasul 3. Vizionarea locuintei

Daca va doriti un client de calitate atunci si proprietatea dvs trebuie sa fie de calitate. Si cand ne referim la calitate nu inseamna neaparat o constructie de lux peste medie, ci la o proprietate curata, ingrijita, aerisita, cu mobila decenta cat si conditii bune de trai, deoarece aceste aspecte pot constitui un avantaj in favoarea pretului sau un dezavantaj in obtinerea pretului dorit. Pretul inchirierii nu trebuie stabilit in functie de necesitatiile personale precum rate bancare sau alte costuri si nici in functie de profesia clientului sau a numarului de persoane care vor locui proprietatea. Pretul corect trebuie stabilit in functie de: tipul de imobil, zona, calitatea imobilului, gradul de conservare, confortul si in functie de preturile concurentei prezente pe piata locala.

Aspecte importante:

Daca decideti sa apelati la serviciile unui profesionist imobiliar nu trebuie sa va preocupati deoarece contractul va fi redactat in cea mai profesionala forma cu mentionarea obligatilor si a drepturilor adresate atat pentru Locator cat si pentru Locatar.

In cazul in care doriti sa procedati singuri la inchiriere proprietatii, aceste sugestii va pot fi de ajutor:

  • Stabiliti inca de la inceput care este valoarea chiriei si a garantiei;
  • Fixati data la care se plateste chiria;
  • Stabiliti care sunt conditiile de reziliere anticipata si care sunt penalitatiile;
  • Stabiliti cum se va incasa chiria precum si costurile aferent facturilor de consum;
  • Cititi cu atentie contractul de inchiriere si verificati daca sunteti de acord cu toate clauzele contractuale;
  • Intocmiti procesul verbal de predare - primire in prezenta a 2 martori, specificand toate bunurile existente cat si gradul de conservare a acestora si efectuati citirea contoarelor la utilitati;
  • Daca nu s-au provocat daune imobilului sau bunurilor din inventar, garantia va fi returnata la incheierea contractului de inchiriere;
  • In cazul in care chiriasul doreste sa faca unele reparatii/modificari, trebuie sa ceara acordul scris al dumnevoastra;
  • Stabiliti un program de vizita lunar cu chiriasul pentru a controla starea imobilului si a bunurilor daca este cazul. Si ca un sfat: nu faceti acest lucru in lipsa chiriasilor.
  • Nu uitati pentru inregistrarea contractului de inchirere la finante, este obligatoriu detinerea unui certificat de conformitate energetica.

SFATURI PENTRU CHIRIASI


Pasul1. Alegerea de a cauta singuri sau apelarea la un profesionist

Daca considerati ca timpul dvs costa bani si este limitat puteti apela cu incredere la serviciile noastre astfel incat va putem ajuta in a identifica locatia potrivita.

Stabiliti tipul de proprietate pe care il doriti, bugetul maxim pe care nu doriti sa il depasiti, zona de interes si confortul dorit…de restul ne ocupam noi!

Pasul 2: Bugetul

Ca in orice situatie, bugetul este partea cea mai importanta. Asa ca primul pas catre procesul de a cauta chirie este stabilirea unui buget lunar pe care vi-l puteti permite astfel incat sa nu ajungeti la sfarsit de luna disperati sau preocupati ca nu detineti fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor aferente chiriei. Totodata nu uitati ca pentru a incheia un contract de inchiriere aveti nevoie si de o garantie care uneori poate fi echivalentul unei luni sau chiar si doua luni de chirie in functie de tipul de imobil si de Locator.

Pasul 3: Vizionarea locuintelor

Pentru stabilirea unei vizionari, va recomandam sa contactati secretariatul nostru care va poate oferi mai multe detalii referitoare la proprietatile de interes. Intalnirea cu agentul de zona se face exclusiv in biroul companiei unde se semneaza fisa de vizionare. Odata completata fisa de vizionare se porneste catre obiectivul dorit.

Pentru obtinerea unui rezultat cat se poate de avantajos va recomandam sa fiti punctuali, sa faceti o impresie buna, sa aveti o tinuta vestimentara decenta, un limbaj adecvat si o atitudine pozitiva, deoarece aceste aspecte pot fi un factor de decizie pozitiv pentru proprietar. Orice proprietar isi doreste un chirias model care sa nu deranjeze si sa nu dea batai de cap. Asa ca, daca toate aceste aspect sunt indeplinite cu succes, cu siguranta veti obtine chiria dorita in conditii avantajoase.

Pasul 4:

Odata ce v-ati hotarat asupra unei locuinte, urmeaza incheierea contractului de inchiriere care se va intocmi la biroul companiei si de care se va ocupa departamentul administrativ. Odata cu semnarea contractului de inchiriere se va realiza si un proces verbal de predare - primire in care se vor mentiona toate bunurile ce se predau de catre proprietar in folosinta chiriasului + index-urile contoarelor la utilitati.

Compania imobiliara TKI va sta la dispozitie pentru orice necesitate si va ureaza sedere placuta in noua locuinta!