Calculator Taxe Notariale

Calculatorul de taxe notariale calculeaza toate costurile aferente unei tranzactii imobiliare de vanzare-cumparare incheiata prin notariat, respectiv:

  • Onorariul notarial minim pentru autentificarea contractului de vanzare-cumparare (achitat de cumparator);
  • Taxa de intabulare OCPI (achitata de cumparator)
  • Impozitul datorat Statului la vanzare; (achitat de vanzator)
  • Pentru imobilele dobandite prin credit, onorariul autentificarii contractului de ipoteca.


Curs BNR de azi: 1 Euro = 4.4794 Lei

Preţ imobil2 în Euro = Lei

De cât timp deţine vânzătorul imobilul:

Modalitate dobândire imobil:


REZULTATE

Taxe plătite de CUMPĂRĂTOR:

Onorariu notarial autentificare contract vânzare3:

Lei (TVA 20% inclus)

Onorariu notarial autentificare contract credit4 :

Lei (TVA 20% inclus)

Taxa ANCPI-OCPI pentru intabulare5:

Lei

Taxe plătite de VÂNZĂTOR:

Impozit către Stat6:

Lei


  1. [1] Calculatorul LegeAZ.net este mentinut si actualizat conform legilor in vigoare (2016);
  2. [2] Pretul la care se vinde efectiv bunul imobil. Daca pretul convenit de parti pentru imobil este inferior celui rezultat din expertizele UNNPR privind valorile proprietatilor imobiliare, taxele se vor calcula folosind valoarea rezultata din aceste expertize (cunoscute si sub numele de "ghiduri imobiliare notariale" sau "grile notariale").
  3. [3a] Pentru a afla onorariul autentificarii contractului de ipoteca in cazul contractelor de credit ipotecar, daca valoarea ipotecata este mai mica decat pretul vanzarii, se va introduce valoarea ipotecata in locul pretului.
  4. [3b] In cazul programului "Prima Casa" onorariul de autentificare a contractului de credit este "0" deoarece majoritatea bancilor care au aderat la program nu solicita autentificarea acestui contract;
  5. [5] Taxa de intabulare perceputa de Oficiul de cadastru si Publicitate Imobiliara - Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara care reprezinta un procent de 0,15% din pretul de vanzare pentru persoane fizice si 0,5% pentru persoanele juridice.
  6. [6] Impozitul datorat Statului este calculat numai pentru ipoteza existentei unui singur vanzator-proprietar. Pentru a mentine forma calculatorului de taxe cat mai simpla, nu am inclus posibilitatea introducerii numarului de coproprietari si a cotelor pe care le detin acestia.